HAYATI ANLAMANIN

EN İYİ YOLU KİTAP OKUMAKTIR

İNSAN OKUR!

Tayfun Kurt (1956-2008)

 

sahaf name

bir röportaj

fotoğraf albümü

hakkında yazılanlar

Ali Haydar Haksal

Aptullah Tirali

Engin Berk

Fatih Sultan Kar

Haluk Çağlayaner

M. Şeref Özsoy

Murat Pabuç

Mengüç Okan

Nuri Kurtcebe

Oral Onur

Ömer Asan

Ömer Lekesiz

Tolga Gürocak

Zafer Yalçınpınar

Bize Ulaşın

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KOCA LAZ

TOLGA GÜROCAK

 

Tayfun Abi’yle tanışmamız, mesleğe Üsküdar’da başlamış olmasına rağmen, Kadıköy’de sonradan satın aldığı üç katlı müstakil binanın giriş katındaki büyükçe dükkanında oldu. Sene sanırım 1994-1995 olmalı. Bu kapı-duvar dükkanın girişindeki diafon ilk diyaloğumuza vesile olmuştu: “Ne var!”. Aradığım kitabın ismini belirtmemin akabinde kapı otomatiğinden gelen cızırtıyla o muhteşem mekana ve “Koca Laz”ın makamına nihayet girebilmiştim. Tabii böyle bir merasimden sonra kitaba istenen paraya itiraz hakkım ve pazarlık şansım zaten yoktu.

 

Sonraları şahit olduğum diyaloglar, kitaba istediği paraya itiraz etmemek ve pazarlık yapmamakla ne kadar isabetli bir şey yaptığımın kanıtıydı sanki. Tayfun Abi’nin kafasındaki adalet ve vicdan ölçüleri kitabı büyük ölçüde gerçek sahiplerine ulaştırıyordu. Çok fazla paraya sahip olmanız, “Çınar Dibi Sahaf”tan her istediğiniz kitabı alabileceğiniz anlamına gelmiyordu. Paranızın olmayışı da istediğiniz kitabı alamayacağınız anlamına gelmiyordu. Kriter tek kelimeyle “liyakat” idi. Sizin ihtiyacınız ve yaklaşımınız o kitaba ulaşmanız için en kestirme yoldu.

 

Mesleğe gerçekten gönül vermiş az sayıdaki sahaftan biriydi. Çok eleştirilen “SAHAFNAME”* ise bunun en güzel kanıtıydı. Kitaba kendi verdiği değer ölçüsünde müşteriden de aynı yaklaşımı bekliyordu.  Anlaşılamayan bu tavrı kimi zaman köşe yazarları ve muhtelif internet sitelerine malzeme olmaktaydı. Ancak tüm olumsuzluklara rağmen bu tavrını son nefesine kadar da hiç taviz vermeden sürdürdü.

 

Ölümü hepimiz için sarsıcı oldu. Hem mesleki hem de şahsi olarak başımız sıkıştığında bilgisine ve tecrübesine başvurduğumuz bir büyüğümüzü kaybetmiştik. Ailesi, arkadaşları, müşterileri hatta hiç hazzetmediği “kitap fetişistleri” bile üzüntülerini bizlerle paylaştılar. Keşke hep aramızda olsaydın Tayfun Abi…

 

*ÇINAR DİBİ SAHAFNAMESİ: Sayın Okuyucular, kitaplara bakarken elinizdeki çanta, poşet v.s. uygun bir yere bırakınız. Ne tür bir kitap veya hangi kitapları arıyorsanız sorunuz. Mümkünse kitapları rafından çıkarmadan bakmaya özen gösteriniz. Bakmak ve karıştırmak farklı kavramlardır, lütfen birbirine karıştırmayınız. Kitapları bükmeyiniz, kapaklarını kırmayınız. Sizi ilgilendirmeyen kitapları salt merakınızı tatmin için lütfen karıştırmayınız. Müşteri psikolojisi ile dilediğiniz gibi hareket edip istediğiniz her şeyi yapabileceğinizi; her tarafı karıştırabileceğinizi düşünmeyiniz. Size nasıl davranılmasını istiyorsanız, o şekilde davranınız. Gereksiz yere kendinizi ve beni meşgul etmeyiniz. Bu koşullar size uygun gelmiyorsa lütfen dükkanı TERK EDİNİZ. Teşekkür ederim. ÇINAR DİBİ SAHAF

Bu kurallar eleştiriye açık değildir. Fikrinizi kendinize saklayıp akıl hocalığı yapmayınız. Güle güle gidiniz. Teşekkürler.